Danspodologie

Wist u dat wij ook regelmatig dansers behandelen? Treffers in Beweging is tevens aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Dans- en Muziekgeneeskunde.

De voeten van dansers en danseressen hebben het soms hard te verduren. De problemen die hierbij komen kijken kunnen onder andere verholpen worden door aanpassingen aan de dansschoenen. De aanpassingen kunnen verschillende doelen hebben, uiteenlopend van het corrigeren van de positie van de voet, het dempen van een shock en het verzachten van de ondergrond.

Dansers stellen specifieke eisen aan hun lichaam en zijn daardoor kwetsbaar voor specifieke blessures. Intensieve, langdurige oefening en training zijn noodzakelijk om prestaties te kunnen leveren. Deze, door dansers vaak herhaalde, oefeningen om de techniek te verbeteren en te onderhouden zijn vaak de oorzaak van blessures.

Veel blessures worden mede veroorzaakt door een verkeerde techniek, een verkeerde voetstand of voetfunctie. Ook instabiliteit van voet en/of enkel kan een oorzaak zijn van blessures.

Het onderzoek van dansers bestaat naast het reguliere podologische onderzoek ook uit een aanvullend specifiek onderzoek. Denk hierbij aan het testen van stabiliteit en het testen van de spierkracht en de specifieke voetfuncties.

De behandeling kan bestaan uit:

  • Aanpassen van de dansschoenen
  • Stabiliteitstraining van de voet en enkel
  • Ondersteuning door tape